De Erebegraafplaats te Bloemendaal, grafvak 25

FALLEN YN ’E STRIID TSJIN UNRJOCHT EN SLAVERNIJ
geboren: 15 december 1918 in Harlingen
overleden: 16 februari 1944 in Amsterdam, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: boekhouder in Harlingen
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 5

ACHTERGROND
Gerrit Schuil werkte als boekhouder in Harlingen. Hij probeerde in 1942 naar Engeland uit te wijken; eenmaal via België en Frankrijk en een tweede keer met een schip vanuit Harlingen. Beide pogingen mislukten. In april 1943 weigerde hij als oud-militair weer in krijgsgevangenschap te gaan en dook onder op de boerderij van R. Bruinsma in Sexbierum.

VERZETSACTIVITEITEN
Schuil begon zijn verzet door het ’s nachts schilderen van vaderlandse leuzen naast propaganda van de bezetter. Toen hij in 1943 bij Bruinsma onderdook, werd hij lid van diens knokploeg. Hij nam deel aan overvallen in onder andere Sexbierum, Midlum en Weidum, waarbij kaartsystemen van plaatselijke bureauhouders werden vernietigd en Ausweise buitgemaakt.
In de nacht van 25 op 26 september 1943 nam hij deel aan de kraak op het bevolkingsregister van Sint Annaparochie. Op 3 november pleegde hij met een ander lid van de knokploeg in Harlingen een aanslag op opperluitenant van de Staatspolitie Van Wijnen.

ARRESTATIE EN MOORD

Als gevolg van verraad door provocateur Frans Michon werd Schuil op 22 november 1943 in een schuilplaats op Bruinsma’s boerderij gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Op 14 februari 1944 werd hij door het Polizeistandgericht in Assen ter dood veroordeeld. Twee dagen later werd hij in Amsterdam met vijf andere verzetsmensen, onder wie leden van zijn knokploeg, gefusilleerd en op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.